Cikkek

Dip készítés házilag 2005. január 07.
3 olvasó 10-ből 7 pontra értékelte az írást.

Amikor idén áprilisban együtt horgásztam Dobrai Zsolttal, szóba került a dipelés is. Zsolt szinte minden csali bojliját dipelte, ráadásul egzotikusabbnál egzotikusabb löttyökbe áztatta azokat. Néztem egy nagyot, mert nekem csak két Top Secret dip figyelt valahol a hátizsákom alján, amiket ezek után jobbnak láttam ott hagyni a helyükön. : ]

Gyorsan kikérdeztem Zsoltot az eljárásról és a kezdo lökést megkaptam ahhoz, hogy megnyissam saját boszorkánykonyhámat. Zsolt módszere azon alapul, hogy a bojlikészítéskor használt folyékony anyagokból a szükséges mennyiségnél többet kever össze és a felesleget az azonos aromákból készített bojli dipeléséhez használja.

Az októberi palotási túrám elott a bojli- és dipkészítés folyamatát dokumentáltam, ezért most egy kimondottan hidegvizes aroma és dip készítését fogom leírni.

Az aromához a következo anyagokat kevertem össze:

<li>Carp Spirit aroma - Tutti Fish ízben
<li>Starbaits aroma - Lacto ízben
<li>Nutrabaits Herring Oil - csak néhány milliliter
<li>Starbaits Pure Salmon Oil - ebbol egy picivel többet
<li>Pelzer Maximino - aminosav készítmény
<li>Chicktonic (a Maximinoval fele-fele arányban)
<li>Etil alkohol

{KEP::1866::75::center::}

A Carp Spirit aromát azért választottam, mert alkoholban oldott aroma és a hideg vízben érdemes alkoholos aromákat használni. A Starbaits Lacto aromát a kellemes édes-tejes íze miatt választottam és azért, mert nem nyomja el a többi aroma ízét.

Az olajokból azért használtam keveset, mert a hideg vízben az olajok megdermednek és magukba zárják a bojliban lévo aromákat. (Nyáron az olajok - a fajsúlyuk miatt - helyet cserélnek a vízzel és így az aromákat a bojli héja felé transzportálják. Ez hidegebb víznél már nem így muködik.) A lazac olajból azért használtam többet, mert a lazac hideg vízi halfaj és ezért a belole sajtolt olaj késobb dermed meg. Ezt könnyen ellenorizhetjük, ha hutobe egy pohárba többféle olajat teszünk. A hideg vízben alkalmazható olajok kevésbé dermednek meg azonos homérsékleten. Az aminosav készítményeket soha nem hagyom ki a bojliból. Azért használtam kétféle aminosav készítményt, mert a Chicktonicból már nem volt készleten elég. A hiányzó részt Pelzer Maximinoval pótoltam.

Az etil alkoholt próbaképpen tettem a keverékhez. Az alkoholos aromák úgy is tartalmaznak etil alkoholt és abban reménykedtem, hogy az aroma hatást erosíthetem egy kis alkohollal.

A képen jól lehet látni, hogy az olaj és az aroma keverék különbözo fajsúlyú. Az olajkeverék a keverék tetején helyezkedik el, az aroma alul. Mielott a keveréket beleöntöttem a felvert tojásba, természetesen alaposan összekevertem.

{KEP::1867::75::center::}

Az olaj mixet kicsit turbózhatjuk ha más anyagokat is adunk hozzá. Melegen ajánlom a Starbaits CSL, Golden Sirup és Mixed Fish Oil termékek használatát. Persze más folyékony állagú attraktort is használhatunk, nem csak azokat, amiket felsoroltam.

A felesleges aromát külön üvegbe töltöttem és ebbe tettem bele a túra elott egy nappal a száraz bojlikat. Idén sokat dipeltem már, és azt tapasztaltam, hogy a bojlikat nem érdemes túl sok aromába beáztatni, mert akkor nagyon sokat felszívnak és az egész bojli megpuhul. Érdemesebb inkább annyi dip-et rájuk önteni, hogy csak a héjuk puhuljon fel egy picit. Így jobban állnak a bojlielokén és mégis árasztják magukból a csalogató illatokat.

A fentiekben leírt lacto-gyümölcs-hal ízu bojlival fogtam az elso halam Palotáson, amit néhány kisebb követett. Meglepo módon a legnagyobb hal erre a friss bojlira, de még csak nem is házi bojlira éhezett meg. Errol majd késobb írok. A palotási túra leírásával még úgy is tartozom!

teteje | vissza

Stég a Facebookon
A hét képe
Friss videó
Nagy pontyok nyomában 4 !
Szerző: Tóth László
Megnézve: 0
Akciós termékek
Cikkek
Kiemelt vizeink
Látogatók a honlapon
Jelenleg 12 vendég és 0 bejelentkezett felhasználó tartózkodik a honlapon!
Hírdetések